Lagbanner
Rankning: Decenniets bästa NHL-spelare – plats 20-11
Ilya Kovalchuk (#17) – en av decenniets bästa målskyttar.

Rankning: Decenniets bästa NHL-spelare – plats 20-11

Ännu ett decennium har passerat – och det är nu dags för SvenskaFans att utse de senaste tio årens bästa NHL-spelare. Först ut är de spelare som tog sig in på plats 20-11.

För en månad sedan tog vi klivet in i ett nytt decennium, och lämnade därmed det gamla bakom oss. Det är därför dags för SvenskaFans att utse de senaste tio årens bästa NHL-spelare.

Genom åren har vi fått se legender som Joe Sakic, Nicklas Lidström, Brendan Shanahan och Jaromir Jagr, samt senare års toppspelare, som Sidney Crosby och Alexander Ovechkin, beträda NHL-isen. 

Även svenskar som Peter Forsberg och Mats Sundin har ansetts tillhöra den absoluta toppen bland NHL-spelarna – och den stora frågan nu är vem som kniper förstaplatsen i SvenskaFans rankning över decenniets bästa NHL-spelare.

Först ut är de spelare som slog sig in på plats 20-11, och senare i veckan publiceras plats 10-1.

Decenniets bästa NHL-spelare – plats 20-11

20. Eric Staal (Carolina)

Eric Staal tog klivet in i NHL som 18-åring under säsongen 03/04, men gjorde inte mycket väsen av sig då. Tack vare lockouten året efter fick han dock ett helt år i AHL och när han sedan återvände till Carolina och NHL under 05/06 blev det omgående succé. 20-åringen smällde då in 45 mål och kom upp i 100 poäng under grundserien.

I slutspelet klev han sedan fram ytterligare och tillsammans med en rookie med namnet Cam Ward så spelade han hem Stanley Cup till Raleigh. På 25 slutspelsmatcher blev det 28 poäng, vilket innebar att han vann poängligan. Sedan Stanley Cup-triumfen har Staal visserligen inte kommit upp i samma fina siffror, men har i tur och ordning gjort 30, 38 och 40 mål och står den här säsongen på 18 baljor.

Den numera 25-årige Staal har inga egentliga svagheter; det enda som han behöver utveckla något är jämnheten i poängproduktionen. Skulle han leverera lika fint på hösten som under våren gör centern utan några som helst problem över 100 poäng – och blir då en av ligans främsta spelare.

---

19. Vincent Lecavalier (Tampa Bay)

Vincent Lecavalier har varit en besvikelse under den här säsongen – men annars har den numera 29-årige centern alltid varit en kraft att räkna med för Tampa Bay. Han är ohotad i toppen på Lightnings alla interna mål-, assist- och poängligor, oavsett om vi pratar powerplay eller even strength, och han har spelat överlägset mest matcher i organisationens historia.

När Lecavalier är på rätt humör kan han dominera en match som väldigt få kan; problemet är bara att han också kan vara oerhört lat och ineffektiv när han inte är på humör. Han hade en stor roll i Lightning när de vann Stanley Cup 03/04 och tre år senare vann han exempelvis Maurice ”Rocket” Richard Trophy som ligans bästa målskytt med 52 fullträffar.

Fyra gånger om har Lecavalier representerat Tampa Bay i All Star-matchen och har än så länge klarat sig ifrån några riktigt allvarliga skador. Som nämnt ovan så har Lecavalier inte varit någon höjdare den här säsongen – men det är bara en tidsfråga innan en av decenniets främsta spelare återigen hittar formen och levererar som vanligt igen.

---

18. Daniel Alfredsson (Ottawa)

Som första svensk gör Daniel Alfredsson entré på listan. Ottawas 37-årige lagkapten har hållit en hög och jämn nivå under hela decenniet, men fick sällan den uppmärksamheten som han så väl förtjänade. Han har alltid varit en målskytt att lita på och har ofta använts framgångsrikt på blålinjen i powerplay.

Alfredsson har även den så uppskattade förmågan att kliva fram med matchvinnande mål, såväl under grundserien som i slutspelet, och är ansedd som en av ligans bättre lagkaptener. Göteborgaren kombinerar en hög och jämn poängproduktion, ett mycket bra tvåvägsspel, en oklanderlig attityd och bra ledaregenskaper på ett ypperligt sätt.

Med 14 mål och sammanlagt 22 poäng hade han en stor del i att Ottawa tog sig hela vägen till Stanley Cup-final under 06/07, men väl där blev det förlust mot Anaheim. En lång och trogen tjänst i Ottawa har också inneburit att han är ohotad i de olika All time-listorna hos organisationen.

---

17. Evgeni Malkin (Pittsburgh)

Evgeni Malkin slog sig in i ligan under uppmärksammade former under säsongen 06/07 – och har sedan dess visat upp sin storhet vid flertalet tillfällen. Ryssen har visserligen inte varit lika dominant som vanligt hittills under säsongen, men på fyra år i ligan har han redan hunnit med mer än vad många andra spelare gör under en hel karriär.

Han är redan registrerad som en 45-målsskytt, har två gånger om gjort minst 100 poäng, har aldrig snittat mindre än en poäng per match, har spelat i All Star-matchen två gånger om och har blivit tilldelad Calder Trophy, Art Ross Trophy och Conn Smythe Trophy. Som om det inte räcker har han dessutom en Stanley Cup-ring på fingret.

Malkin har en förmåga att hålla undan pucken från sina motståndare, mycket tack vare sin stora kroppshydda – men framför allt tack vare hans mäktiga klubbteknik. Han har dessutom en makalös speluppfattning, pricksäkra skott och har en förmåga att kliva fram när han behövs som mest, det vill säga i slutspelet.

---

16. Rob Blake (Colorado, Los Angeles, San José)

Stora, starka försvarare som dominerar i egen zon och som dessutom smäller in en hel del mål från blålinjen är inte lätt att hitta – men Rob Blake passar in klockrent på den beskrivningen. Den numera 40-årige försvarsveteranen hade visserligen sin absoluta prime under 90-talet, men var mästerlig även under det senaste decenniet.

Blake inledde decenniet med att gå från Los Angeles till Colorado, och vann omgående Stanley Cup med Avalanche. I slutspelet 2001 registrerades han för 19 poäng, fördelat på sex mål och 13 assist, och blev med det slutspelets poängbästa försvarare. I samma slutspel spelade han närmare 30 minuter per match och bar fram Avalanche tillsammans med Joe Sakic och Patrick Roy.

Under decenniets resterande år har Blake fortsatt med sin höga nivå och har konstant varit en offensiv kraft att räkna med från blålinjen. Han vräker in mål, framför allt i powerplay, och har samtidigt haft en väldigt stor roll även i penalty killing. Nu börjar kroppen så sakteliga ta ut sin rätt för Blake och han har blivit några mer passiv i det fysiska spelet – men det råder ingen tvekan om att Rob Blake inte bara är en av decenniets främsta försvarare, utan även en av de främsta någonsin.

---

15. Dany Heatley (Atlanta, Ottawa, San José)

Säga vad man vill om Dany Heatley – men göra mål, det kan han. Bortsett från sin första säsong i ligan och den tragiska 03/04-säsongen har han bara gjort mindre än 40 mål vid ett tillfälle – förra säsongen blev det ”bara” 39 fullträffar. Två gånger om har han kommit upp i 50 mål och lika många gånger har han haft 40-målssäsonger.

Heatleys anseende sjönk något under sommarens trade-karusell, men efter att målskyttet rullar på i vanlig ordning är det ingen i San José som kommer ihåg, eller bryr sig om, det. 29-åringen har en hemsk – för motståndarna det vill säga – förmåga att komma från ingenstans och hitta nätmaskorna.

Han kan vara osynlig under 59 av matchens 60 minuter – men under den resterande minuten kan han mycket väl hinna med att göra både två och tre mål. Det är framför allt i slotet som Heatley opererar, och där är hans direktskott dödligt farligt. Men forwarden har även ett bra skott, handledsskott såväl som slagskott, när han kommer i fart. Skulle den forna Calder Trophy-vinnaren ha en Stanley Cup-ring på fingret skulle han befinna sig högre upp på den här listan.

---

14. Mats Sundin (Toronto, Vancouver)

Under 13 säsonger var Mats Sundin Toronto, och Toronto var Mats Sundin. Under i stort sett hela sin karriär i Maple Leafs fick Sundin nöja sig med mer eller mindre alldagliga kedjekamrater – men plockade trots det in poäng på löpande band. Under det gångna decenniets noterades han som sämst för 27 mål (06/07) och låg för det mesta mellan 75 och 80 poäng.

Det är mycket fina siffror med tanke på hans kedjekamrater under åren. Sundin hade dessutom för vana att kliva fram med matchvinnande mål; faktum är att han är en av dem som har gjort mest matchvinnande mål genom tiderna. ”Sudden” hamnade slutligen på 96 matchavgörande mål – enbart fem spelare har noterats för fler. Hans 15 mål i förlängning är dessutom, tillsammans med tre andra spelare, bäst genom tiderna.

Mats Sundin fick aldrig chansen att på allvar utmana om en Stanley Cup-titel, men faktum kvarstår likväl att han är en av de främsta svenska spelarna som någonsin har spelat i NHL. Man kan enbart fantisera om hur hans karriär skulle ha artat sig om han skulle ha fått stanna i Quebec och så småningom blivit lagkamrat med Peter Forsberg.

---

13. Sergei Gonchar (Washington, Boston, Pittsburgh)

Sergei Gonchar blir den andra försvararen som slår sig in på listan efter ett imponerande decennium i Washington, Boston och framför allt Pittsburgh. Ryssen är en enormt spelskicklig tvåvägsförsvarare med ett bra passningsspel, precisa skott och säkert positionsspel i defensiven. Är det något man kan klaga på hos 35-åringen så är det att han inte riktigt behärskar det fysiska spelet när han möter välväxta forwards.

I Washington bar han upp en medioker backbesättning på ett mycket bra sätt, men hans korta gästspel i Boston under 03/04 som playoff rental blev inte direkt framgångsrikt. Efter lockouten flyttade han till Pittsburgh och tog omgående över som försvarsgeneral även där.

I Penguins har karriären tagit fart på allvar igen – men man märkte egentligen inte hans betydelse förrän han missade större delen av säsongen 08/09 på grund av en axelskada. Penguins hade då stora problem och tvingades kriga för en slutspelsplats. Man hittade dock formen igen när Gonchar gjorde comeback – och vann så småningom Stanley Cup.

---

12. Peter Forsberg (Colorado, Philadelphia, Nashville)

Peter Forsberg är utan tvekan decenniets främsta playmaker – så länge han höll sig frisk. Den svenska superstjärnan har som bekant haft en hel del skadeproblem, framför allt under den andra hälften av decenniet, men han tar likväl en plats på den här listan.

Under de två säsongerna – 00/01 och 02/03 – som han spelade i stort sett samtliga matcher dominerade han. 00/01 började han slutspelet bländande för Colorado, men en brusten mjälte satte stopp för honom efter bara elva matcher. Avalanche vann så småningom Stanley Cup, och ”Foppa” fick sin andra Stanley Cup-ring.

Den efterföljande säsongen tog Forsberg timeout under grundserien, men gjorde comeback inför slutspelet – och trots en hel säsongs frånvaro tokdominerade svensken. På 20 matcher svarade han för smått otroliga 27 poäng (9+18), men Colorado förlorade i Conference-finalen mot Detroit. 02/03 vann han sedan Art Ross Trophy och Hart Trophy efter 106 poäng (29+77). Decenniets återstående säsonger handlade sedan mer om skadeproblem än poängproduktion – men hans fantastiska insatser under de första säsongerna går inte att blunda för.

---

11. Ilya Kovalchuk (Atlanta)

Ilya Kovalchuk debuterade i NHL och Atlanta säsongen 01/02 och under sina två första säsonger i ligan gjorde han 29 respektive 38 mål. Sedan dess har han aldrig kommit under 40-målsstrecket. Två gånger om har han gjort mer än 50 mål och har under karriären smällt in mängder med powerplay-mål och matchvinnande mål.

Ryssen har i stort sett alltid haft hela Atlantas öde på sina axlar och har egentligen aldrig svikit sina lagkamrater eller fansen. Kovalchuk har på 592 matcher gjort 328 mål och av de aktiva spelarna är det bara Alexander Ovechkin som har ett bättre målsnitt.

För tillfället omgärdas Kovalchuk av traderykten och det förefaller som att 26-åringen kommer lämna Thrashers – vilket vore ett enormt bakslag för organisationen, oavsett vilket utbyte man får. Kovalchuk kan på egen hand avgöra matcher och har vid oändligt många gånger räddat Atlanta från fullkomligt fiasko. 

---

Precis utanför topp-20: 

Martin St. Louis (Tampa Bay)

Tampa Bays lille skridskovirtuos har länge varit en av Lightnings främsta spelare och det var inte många år sedan den numera 34-årige Martin St. Louis var ansedd som en av ligans bästa forwards. På kontot har han bland annat Art Ross Trophy, Hart Trophy, Lester B. Person Award – och en Stanley Cup-ring.

Simon Gagne (Philadelphia)

Simon Gagne är mångsidigheten personifierad. Han slog sig in i NHL som center och spelade på den positionen under sitt första år i ligan. Sedan flyttades han ut som forward i en checkingline, blev sedermera komplementspelare i en scoring-line och när Peter Forsberg kom till Philadelphia blev han en av ligans främsta målskyttar.

Markus Näslund (Vancouver, New York Rangers)

Markus Näslund var en av ligans mest fruktade målskyttar innan lockouten och belönades med Lester B. Person Award efter säsongen 02/03. Han är Vancouvers bästa målskytt och poängplockare genom tiderna, och även om avslutningen i New York Rangers inte gjorde honom rättvisa så lämnade han ändå en lång och målfylld karriär bakom sig.

Rick Nash (Columbus)

Trots att Rick Nash bara är 25 år gammal har han redan gjort sju säsonger i NHL – och då ställdes säsongen 04/05 som bekant in. I Columbus har han sedan tidernas begynnelse fått dra ett tungt lass, men har alltid varit en målskytt att räkna med. På 497 matcher har det blivit 218 mål och en Maurice ”Rocket” Richard Trophy – vilket är mycket imponerande siffror i ett mediokert lag som Blue Jackets.

Pavel Datsyuk (Detroit)

Detroits ryske center har haft flera framgångsrika säsonger i NHL, med bland annat två Stanley Cup-ringar, två Selke Trophy och tre Lady Byng Trophy att visa upp. Den numera 31-årige centern räckte dock inte riktigt till för en topp-20-notering.

---

Noterbart är att ovanstående rankning enbart behandlar utespelare; målvakter uteslutes med andra ord.

---

Kommentarer? Funderingar? Delta gärna i diskussionen i artikelkommenteringen eller i forumet!

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2010-02-01 09:35:00
Author

Fler artiklar om NHL-podcast